Vážení zákazníci, doručujeme do 2 pracovních dní od objednání. Doprava nad 2 000 Kč zdarma.

SKLADOVÁNÍ A PODÁVÁNÍ VÍN

pexels-photo-121191-01-e1519385580479 - kopie

 

Trocha teorie ještě nikdy nikoho nezabila a pokud uvedené informace povýší váš požitek z konzumace vín z VÍNO PROKEŠ, tak to už obzvlášť ne. Pojďme si shrnout základní pravidla a poznatky o skladování a podávání vín.

V dnešní době nemá každý příležitost vybudovat svůj vlastní vinný sklípek. Jak tedy naložit se zásobami vína v běžném bytě? Lahve s vínem se mají skladovat ve vodorovné poloze a daleko od zdrojů tepla. Je možné lahve, pokud mají stejný tvar a velikost, vyrovnat na sebe, ale praktičtější je investovat alespoň do obyčejného dřevěného (nebo plastikového) stojanu. Lahve se skladují ve vodorovné poloze, aby byly zátky neustále zality vínem a nevysychaly, tudíž nepropouštěly nežádoucí chutě a vůně.

Teplo i teplota kolem 0°C jsou pro víno hrozbou. Pro skladování tedy volíme chladný a temný prostor.

Dnešním trendem je také skladování vín v chladničkách na víno, kde je zaručená optimální teplota (bez nežádoucích výkyvů, které se dějí například v klasické lednici), vlhkost, UV filtr a jsou odbourány nežádoucí vibrace. V mnoha domácnostech se z nich stává zajímavý bytový doplněk.

Pokud se týká teploty vína při podávání, tak je všeobecně známé, že bílé víno se podává chlazené a červené při pokojové teplotě. Což je jako obecná charakteristika správné. Bílým, růžovým, lehkým, šumivým a sladkým vínům vyhovuje teplota, která není vyšší než 10°C. Červeným vínům vyhovuje teplota malinko chladnější, než je běžná pokojová teplota.

Napadlo Vás někdy ohřívat červené víno na topení? Tak to radši nechceme ani slyšet…! Krom toho, že takto se s vínem nezachází, zamlží se jeho chuť a ztrácí veškeré své kvality.

Proč a jaká vína se nechávají „dýchat“? Vína, která obsahují tanin a nezralá vína, která obsahují vysoký obsah kyselin, se působením vzduchu „zakulacují“. Proto je dobré přibližně 30 min. před podáváním obsah přelít do karafy nebo džbánu. Nestačí lahev vína pouze odzátkovat, pak je totiž ve styku se vzduchem pouze vrchní část vína.

Dalším odborným termínem používaným při podávání vína je „dekantace“. Znamená to stáčení usazenin a pomáhá tomu, aby se hustá mladá vína stala vláčnějšími. Lahev si připravíme ideálně den předem do vzpřímené polohy, aby se všechny sedimenty usadily na dně. Následně naléváme víno pomalu do karafy a sledujeme, aby se nám nezačaly přelévat i usazeniny. Většinou zůstanou v opravdu malém množství vína, které můžeme obětovat a vylít.

A jak na šumivé víno? Pokud je víno správně nachlazené a před servírováním je v dostatečném klidu, nemusíme se obávat „výbuchu“. Špunt se vyndává jemně a pomalu otáčivým pohybem. Správně by se měl špunt pevně držet a otáčet by se mělo lahví, ale v praxi to každý řeší asi kombinací obou pohybů. ???? Víno naléváme do poloviny sklenice, a jakmile došumí, tak ještě jednou dolijeme. Šumivé víno nenaléváme po skle! Není to pivo!

Byly pro vás tyto informace zajímavé? Máte dotazy nebo byste se rádi dozvěděli něco jiného, co se týká vámi oblíbeného vína VÍNO PROKEŠ? Napište nám do komentářů na facebooku a my vám rádi odpovíme, nebo se tomu budeme věnovat v dalších článcích.
Na zdraví!